Prva konferencija: Kremnica (Slovakia)

Obrazovanje romske djece: dobre prakse iz Slovačke kroz ERNE projekt

14-15.03.2013

Drugi sastanak projekta ERNE održan je 14. i 15. ožujka u Slovačkoj. Tom su prigodom projektni partneri imali priliku iz prve ruke doživjeti neke dobre prakse u inkluziji Roma posjetom lokalnoj školi za romsku i ne- romsku djece u Kremnici pod nadzorom Jána Hero, ravnatelja škole.

Škola je započela s radom u rujnu 2008., i dio je šireg pristupa inkluziji Roma u području stanovanja , zapošljavanja, zdravstva, kulture i obrazovanja. Cilj pristupa je:
- Postaviti prave uvjete za razvoj romskih učenika nudeći kvalitetno obrazovanje;
- Pripremiti učenike za sveučilišne studije i tržište rada;
- Borba protiv diskriminacije i siromaštva pružanjem podrške (troškovi putovanja, hrana, zdravlje i higijena , objekt stanovanja) za studente i stvaranje otvorenog okruženje za Rome i ne- Roma (Slovake) kako bi studenti upoznali jedni druge i socijalizirali se.

Kurikulum uključuje sve "tradicionalne" slovačke kurikulume s dodatnim tečajevima o romskom jeziku, kulturi i povijesti koji pomažu potaknuti romsku djecu na stjecanje samopouzdanja i boljeg razumijevanja njihove pozadine i razloga zašto se suočavaju s diskriminacijom.

Za više informacija o školi, kliknite ovdje.


Druga konferencija: Firenca (Italija)

14-15.10.2013

(sastanak i predškolska/školska konferencija)

ERNE partneri sastali su se u Firenci 14. i 15. listopada. Glavna svrha sastanka bila je razmatranje nacrta dokumenta preporuka proizvedenog na temu inkluzije Roma u školi i predškole. Dokukment preporuka projekta će biti dostupn za javni uvid i doprinose u bliskoj budućnosti.

Tijekom 1. dan našeg susreta bila je održana interkulturalna radionica "Abbaino", udružena zadruga FormAzione Co&So mreže, gdje je "ludoteca" usluga, predstavljena je još jedna dobra praksa."Ludoteca" je mjesto gdje roditelji idu igrati sa svojom djecom nakon škole i upoznati druge roditelje/djecu iz različitih sredina. Usluga je besplatna pod nadzorom animatora te kao posebni cilj ima poticanje razmjene i naučiti živjeti zajedno."La Mondolfiera" ludoteca, primjerice, redovito ugošćuje 10-12 romskih obitelji.

Konačno, u sklopu sastanka i konferencije drugog dana, projekt je imao koristi od unosa i doprinosa mnogih vanjskih stručnjaka koji su predstavili najbolje prakse u inkluziji Roma u Firenzi i Italiji općenito.

Letak drugog partnerskog sastanka u Firenci, Italija

Prezentacija WP5 od FormAzione


Treća konferencija: Koprivnica (Hrvatska)

07-08.04.2014

(sastanak i konferencija strukovnog/višeg obrazovanja)


Završna konferencija: Brussels (Belgija)

01 listopad 2014

(završna konferencija - diseminacija)

Find us on Facebook


Lifelong Learning Programme   Programme pour l'éducation et la formation tout au long de la vie   Programm für lebenslanges Lernen

Ovaj projekt je financiran uz potporu Europske komisije. Ova publikacija odražava stavove samo autora, a Komisija se ne može smatrati odgovornim za bilo kakvu uporabu koja može biti izrađena od informacija sadržanih u njoj.

Free business joomla templates

Distributed by SiteGround